Eerste Hulp Bij Circulariteit – EHBC

Ingenii is Partner cirkelstad Harderwijk
Nieuws

Een actueel thema voor wethouder Duurzaamheid en Economie Martijn Pijnenburg.

‘Er is een wereldwijde grondstoffencrisis: grondstoffen worden schaars en duurder. We kunnen de aarde niet blijven uitputten, dus we moeten nadenken over hoe we grondstof en materiaal in de toekomst efficiënt kunnen inzetten. Door aan te sluiten bij het kennisplatform voor de bouwsector kunnen we leren van ervaringen van anderen, elkaar inspireren en werken aan circulaire oplossingen in de bouw. Want er ligt de komende jaren een enorme bouwopgave in Harderwijk.’

Inmiddels zijn 30 steden aangesloten bij Cirkelstad en zijn 155 bedrijven partner! Ook Ingenii Bouwinnovatie is bij Cirkelstad aangesloten en werkt de komende jaren samen met de Gemeente Harderwijk om de juiste circulaire stappen te zetten. Een mooie ontwikkeling waar we trots op zijn!

Peter Kuindersma is al circa 8 jaar bezig met het implementeren van circulariteit in het bouwproces. In het Innovatiecentrum in Harderwijk wordt onderzoek gedaan naar biobased materialen als houtvezelisolatie, vlas en schapenwol. Daarnaast is een deel van het innovatiecentrum verbouwd en wordt er in het centrum gebruik gemaakt van refurbished meubilair en producten met gerecyclede content.

Peter wil hiermee aangeven dat niet alleen bouwondernemers een bijdrage kunnen leveren aan circulariteit maar dat ook de maakindustrie hier een actieve rol in kan spelen. De afvalstromen uit de bouwsector zijn enorm, merkt hij op. ‘Een groot deel van het afvalhout wordt verbrand of gerecycled tot pallets. 80-90 procent zou hergebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld vloeren of bouwmaterialen. We moeten milieubewuster omgaan met materiaal in de bouw: denk aan houtbouw, biobased bouwen of losmaakbaar bouwen, zoals een plug & play dakkapel in plaats van een volledige verbouwing op zolder.

In samenwerking met de Gemeente Harderwijk biedt Ingenii Bouwinnovatie mkb-ondernemers in de regio de mogelijkheid de eerste stappen van circulair ondernemen te doorlopen. Aan de hand van een circulariteitsscan wordt inzichtelijk waar de kansen voor circulariteit liggen.

Lees hier verder over Eerste Hulp bij Circulariteit in de gemeente Harderwijk. Wilt u meer weten over Ingenii Bouwinnovatie? Neem dan contact op met Peter. Hij staat u graag te woord!