Losmaakbaar detailleren

Losmaakbaar bouwen is belangrijk in een circulaire bouweconomie. Losmaakbaar bouwen maakt namelijk bouwproducten en elementen gemakkelijker in onderhoud: ze zijn te repareren, vervangbaar en herbruikbaar in een volgende cyclus. Bovendien vergroot losmaakbaaarheid het adaptief vermogen van gebouwen. Losmaakbaar ontwerpen en bouwen staan echter nog in de kinderschoenen. Elementen en bouwproducten worden in de praktijk vaak niet losmaakbaar ontworpen en gemaakt. Hoogwaardig hergebruik in de toekomst is daardoor een uitdaging. In ons innovatiecentrum doen we onderzoek naar nieuwe losmaakbare verbindingen en -technieken. Naast onderzoek houden we ons bezig met kennisontwikkeling en -overdracht.
Onderzoek losmaakbaarheid en luchtdichtheid met lego

Losmaakbaar

In een circulaire bouweconomie worden bouwwerken doorgaans voor een lange levensduur ontworpen en wordt rekening gehouden met onderhoud, reparatie en vervanging van onderdelen. Aan het eind van de functionele levensduur kunnen materialen, producten en elementen worden hergebruikt. Losmaakbaarheid is voor vervanging van onderdelen en producten, hergebruik en adaptiviteit van gebouwen van groot belang.
Losmaakbaar circulair

Een losmaakbaar ontwerp draagt bij aan de drie doelen van circulair bouwen:

  • Het behouden van materiaalvoorraden (uitputting voorkomen)
  • Het behouden en verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving (het milieu)
  • Het behouden van de bestaande waarde

Gelukkig wordt er in de bouwpraktijk al veel gesproken over losmaakbaarheid. Er zijn verschillende methoden over hoe losmaakbaarheid gemeten en beoordeeld kan worden. Deze methoden gaan echter niet in op de praktijk van bouwkundige losmaakbare details, terwijl dat voor de ontwerpers en bouwers juist het belangrijkste onderwerp is.

Onze uitdaging  ‘Hoe maken we losmaakbaarheid concreet?’

Dit doen we onder andere door:

Onderzoek

Kennisdelen

Training

U bent bij ons altijd welkom om van gedachten te wisselen over losmaakbaar detailleren! Neem daarvoor contact op met Peter Kuindersma.

Peter Kuindersma Innovator & Systems Integrator
Benieuwd naar alle mogelijkheden?
Maak een afspraak met Peter Kuindersma.
Afspraak maken