Is schapenwol luchtdicht?

Casus

Is schapenwol luchtdicht?

In een circulaire economie is biobased bouwen één van de strategieën die we kunnen inzetten om te komen tot een zo duurzaam mogelijk (bouw)proces.

Biobased bouwmaterialen worden al jaren toegepast maar van echte opschaling is helaas nog geen sprake. Om hier ons circulaire steentje aan bij te dragen onderzoeken we bij Ingenii Bouwinnovatie diverse mogelijkheden in toepassingen en materialen bij bouwprojecten.

Schapenwol bijvoorbeeld, is één van die materialen waarmee we onderzoek doen als bouwmateriaal. Als isolatie, als akoestische oplossing (schapenwol vilt) en als zogenaamd stopwol in kieren en naden. De onderzoeksvraag is, of met schapenwol/ stopwol ook luchtdichte details kunnen worden gerealiseerd.

                                                                   Schapenwol als stopwol

 

Experimenteel onderzoek

Voor Bouwcenter Concordia hebben we experimenteel onderzoek verricht naar de luchtdichtheid van schapenwol, toegepast als stopwol.

In ons ‘Innovatiecentrum voor onderzoek en beleving’ zijn in een proefopstelling twee voegen (naden) gevuld met stopwol. De eerste meting is uitgevoerd met het schapenwol samengedrukt in 4 lagen, de tweede meting is uitgevoerd in drie lagen, dus met minder compressie.

 

                                                                Meetopstelling t.b.v. stopwol

Resultaten

Uit het experimentele onderzoek volgt dat schapenwol in deze toepassing (stopwol) te luchtlek is om als betrouwbare luchtdichting te kunnen fungeren. Bij 30% meer compressie wordt de luchtdichting circa 45% beter. Uiteraard kan stopwol wel als isolator mét een aanvullende luchtdichting (bijvoorbeeld tape of band) in aansluitingen worden toegepast.

 

                                            Onderzoek naar luchtlekkages met behulp van rook

Conclusie

Ondanks het feit dat in deze situatie met stopwol onvoldoende luchtdichtheid wordt gerealiseerd verwachten wij dat na optimalisering van bouwkundige details, een goed luchtdicht resultaat kan worden bereikt. Hiervoor is nader onderzoek noodzakelijk.

Het experimentele onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met

Wil je meer leren of lezen over circulariteit, dan zijn dit interessante links:

En ben je nieuwsgierig naar onderzoeken op het gebied van luchtdicht-, biobased- en losmaakbaar detailleren?

Neem dan gerust contact op. Wij horen graag van je!