Circulair detailleren zonder luchtdichting

Houtbouw
Casus

Circulair en losmaakbaar detailleren met biobased grondstoffen is een uitdaging op zich. Maar het thema energiebesparing en daarmee luchtdicht bouwen verdient ook de nodige aandacht. De grote vraag blijft: hoe kun je thema’s circulariteit en energiezuinigheid integraal benaderen?

Ingenii Bouwinnovatie heeft voor dit vraagstuk in opdracht van Sustainer voor het .HOME-bouwsysteem een experimenteel onderzoek uitgevoerd. De vraagstelling was: ‘Hoe kunnen we de onderlinge plaataansluiting luchtdicht krijgen zonder kit, PUR of tape, rekening houdend met de losmaakbare verbindingsmethodiek?’

De voorlopige resultaten bieden een optimistisch perspectief:

  • Een strakke gestandaardiseerde maatvoering van details levert een enorme winst op qua luchtdichtheid – verbeteringen van meer dan 60% zijn gemeten!
  • Er is nauwelijks een verschil gemeten tussen het afplakken van onderlinge plaatnaden en een plaatnaad die is afgewerkt met een houten regel (zonder dat aanvullend een dichtingsmateriaal is toegepast)

Helaas zijn er voor circulair, losmaakbaar en luchtdicht detailleren met biobased materialen in de praktijk nog weinig kant-en-klare oplossingen. Biobased dichtingen en -dichtingstechnieken zijn nog onvoldoende beschikbaar in de bouw en losmaakbaar is niet altijd luchtdicht in de praktijk.

Met dit experimentele onderzoek zijn we een stapje dichter bij echt (!) circulair detailleren. Naast het streven naar losmaakbaarheid, waardoor hergebruik (re-use) in de toekomst eenvoudiger mogelijk is, blijkt materiaalbesparing (re-fuse & re-duce) ook zeker mogelijk. Alhoewel het een eerste experimenteel onderzoek betreft zijn we ervan overtuigd dat circulair, losmaakbaar en luchtdicht bouwen samen kunnen gaan. Hiervoor is er echter wel doorontwikkeling van bestaande details nodig en zal ook op grotere schaal moeten worden getest.

Vanuit Ingenii Bouwinnovatie dragen we hier aan in ons “Innovatiecentrum voor onderzoek en beleving” een ‘circulair steentje’ bij!

 

Het experimentele onderzoek is uitgevoerd in opdracht van

Sustainer 

LOGO SUSTAINER

Wilt u meer informatie over:

Of wilt u meer weten over Ingenii Bouwinnovatie neem dan gerust contact op.  Wij horen graag van u!