Experience Lab: doorgaande innovatie

Het gaat in het Experience Lab om ontdekken, experimenteren en ervaren.
Circulaire tafel _Ingenii Bouwinnovatie 05

We blijven het lab doorontwikkelen!

Artikel

Het Experience Lab is het eerste project van Ingenii Bouwinnovatie. “Het gaat in het Experience Lab om ontdekken, experimenteren en ervaren. Het lab blijven we nog doorontwikkelen”, zegt Peter Kuindersma van Ingenii Bouwinnovatie.

Bij deze ontwikkeling gaat beleving een nog grotere rol spelen. “Want wat is het effect op het beleven van geluid als je je in een grote basiliek waant of als je ondertussen de geur van koffie ruikt? Ook willen we er naar toe dat je virtueel in een ruimte kunt rondlopen.”

Derde dimensie

Het lab is nu al een gave innovatie, die alleen mogelijk was met gebruikmaking van de meest moderne technieken. Eén daarvan is een geavanceerd geluidssysteem dat zorgt voor een natuurgetrouwe ‘3D’ weergave van geluiden.

Het Experience Lab heeft een oppervlakte van circa 60 m2. Dit biedt – buiten Corona gerekend – ruimte voor 40 personen. Het  Lab is hierdoor geschikt voor lezingen, curssussen en symposia. Tevens is de ruimte om te bouwen tot vergaderzaal of inspirerende brainstorm plek. Alle betrokkenen kunnen dan ter plekke ervaren wat voor impact hun plannen hebben op de akoestiek van een zaal of ruimte.

De stoelen kunnen daarbij rondom een bijzondere tafel staan die circulair opgebouwd is uit gesloopt kozijn- en deurhout. De stoelen zelf zijn ook circulair. Ze hebben een zitting en rugleuning van gerecycled PP, met op de zitting een wollen bekleding. Het frame van de stoelen bestaat voor 35% uit gerecycled staal.

Blauwe stoelen en diffusoren

In de trussen van het lab hangen vele speakers en microfoons, die zorgvuldig geplaatst zijn om het geluid zuiver te kunnen weergeven. Een aantal blauwe stoelen markeren de plekken waar de geluidbeleving optimaal is.

Een groot verschil met reguliere geluidslaboratoria is dat het Experience Lab gaat om ‘beleving van akoestiek’ terwijl de meeste laboratoria metingen aan geluidsabsorptie en geluidsisolatie doen.

Naast absorptiemateriaal is de ruimte voorzien van diffusoren die het geluid over de ruimte verspreiden. De diffusoren sieren de zijwanden van de ruimte. Deze diffusoren zijn uitgevoerd als panelen, voorzien van led-verlichting. Deze ledverlichting kan via software worden ingeregeld tot een complete lichtshow.

Biobased hennepvlas

Het plafond en de kopse wanden van de zaal zijn voorzien van geluidsabsorberend biobased hennepvlasisolatie. Deze zogenaamde breedbandabsorbers zijn bedoeld om zowel hoge als lage tonen te absorberen.

Op de achterwand van de zaal zijn een aantal gekleurde viltstroken te zien, als toepasselijk kunstwerk. De viltstroken vormen samen de geluidgolf van het woord “experience”.

 

Peter Kuindersma Innovator & Systems Integrator
Heeft u een vraag over deze innovatie of kan ik u helpen met uw innovatie?
Neem dan contact met mij op.
Bel of mail mij